avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Recunoasterea si incuviintarea purtarii numelui
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Recunoasterea si incuviintarea purtarii numelui

Conform Noului Cod Civil poate un tata sa isi recunoasca si totodata sa incuviinteze purtarea numelui sau de catre copilul care are varsta de 12 ani, in fata ofiterului, la starea civila, cu incuviintarea mamei? Sau tinand cont de varsta copilului se aplica Noul Cod Civil doar pentru cei nascuti dupa 1 oct. 2011?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul71 , utilizator 21:33, 29 Decembrie 2011
Recunoasterea copilului si incuviintarea purtarii numelui presupun modificarea actului de nastere al minorului care in prezent are 12 ani. Pentru a putea fi operate aceste modificari (inscrierea tatalui si modificarea numelui copilului) este necesara obtinerea unei hotarari judecatoresti prin care sa se dispuna aceste modificari.
Am intalnit recent urmatoarea speta. Copil nascut din parinti necasatoriti. Ulterior nasterii copilului parintii se casatoresc(aproximativ 3 ani de la nasterea copilului). Tatal reuseste sa recunoasca minorul (tatal nu a recunoscut copilul deoarece nu era in tara in momentul nasterii acestuia) si se elibereaza certificatul cu tatal inscris la rubrica respectiva din certificat. Recent, dupa 1 octombrie 2011 i-am vazut venind pe cei doi parinti la starea civila pentru a se face incuviintarea purtarii numelui. Cei de la starea civila le-au dat parintilor sa completeze niste formulare cu privire la acest lucru. Nu a fost vorba de nici o sentinta judecatoreasca, am inteles ca dupa noul Cod Civil aceasta incuviintare purtare nume se poate face, in acest caz, si in fata ofiterului de stare civila. Dupa perioada de liber de sarbatori va spun cum s-a finalizat acest dosar...
Ultima modificare: Duminică, 25 Decembrie 2011
bep, utilizator
Multumesc! Nu am certitudinea cu privire la art.450, alin.2, iar radiogramele intarzie sa apara. Noi nu avem nasteri pentru ca nu avem maternitate in oras dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa stim pentru cei care sunt deja inscrisi. Pentru ce sa punem omul pe drumuri sa se adreseze instantei de tutela sau notarului daca poate da o simpla declaratie la starea civila si gata copilul e pe numele lui.=D> Daca stiti sigur cum se procedeaza va rog respectuos sa ne comunicati.:vishenka:
V-am indus in eroare, din pacate, imi cer scuze.
Sa va spun exact care a fost situatia cu recunoasterea copiilor. Parintii aveau 2 copii, unul nascut inainte de 1 oct 2011 si unul dupa 1 octombrie 2011. Pentru copilul mai mare parintii au prezentat hotarare judecatoreasca de incuviintre purtare nume iar pentru cel mic recunoasterea s-a facut in fata ofiterului de stare civila. S-a solicitat avizul DEPABD pentru copilul mai mic(cel nascut dupa 01.10.2011) si la primirea avizului s-a rezolvat cu incuviintarea purtarii numelui. Parintilor li s-a eliberat un nou certificat de nastere pentru minor cu numele schimbat.
Deci se pare ca recunoasterea se poate face in anumite situatii, in fata ofiterului de stare civila, numai pentru persoanele nascute dupa intrarea in vigoare a noului Cod Civil.
Am inteles. Pentru cei nascuti inainte de 1 oct.2011 recunoasterea se face la starea civila dar pentru incuviintarea purtarii numelui trebuie sa se adreseze instantei iar pentru cei nascuti incepand cu 1 oct.2011 recunoasterea si incuviintarea purtarii numelui se face de comun acord, impreuna de catre ambii parinti la starea civila. Dar de ce se solicita avizul DEPABD? Se face referat de aprobare? Eu stiu ca numai pentru sentintele din strainatate care trebuie recunoscute se solicita avizul DEPABD.:-/

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoasterea si incuviintarea purtarii numelui abramburicaica abramburicaica Va rog sa-mi explicati: recunoasterea poate fii facuta de concubin la starea civila sau la notar oricand,la orice varsta a copilului ? Incuviintarea purtarii ... (vezi toată discuția)
Recunoastere copil (nascut in romania) de tata cetatean strain mariastasinopoulou mariastasinopoulou Buna ziua!! as dori daca se poate sa ma ajutati cu raspunsuri la o problema foarte importanta pentru mine .Mai intai sa va descriu cazul .Deci ..in 1994 luna ... (vezi toată discuția)
Buna Arysa Arysa Am si eu cateva intrebari... care este procedura de chemare in instanta ptr un proces de recunosterea copilui de comun acord fara ca instanta sa mai ceara ... (vezi toată discuția)